Installations

The Den

Past
  • Installation
Photograph of a gallery space with grey walls and a wooden floor. Hung on the walls are two spotlit large photographs of trees in a wood. To the right of the image are two benches. Sat on each bench is a person, looking at the photographs on the wall. They are both wearing yellow headphones and face coverings.
The Den, an installation by artist, Sop, Photo: Eva Herzog. Source: Wellcome Collection. Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

Artist Sop explores alternative strategies for self-care during the Covid-19 pandemic through a series of meditative sound works.

As someone in the “clinically extremely vulnerable” category, Sop was forced to shield during the pandemic. They narrate the process of building a secret den in a cemetery at the edges of a wood near where they live. The den provides a space for respite, deeply connected to nature: a structure of protection and safety in which to take shelter.

The Den 1 was commissioned and supported by Artquest through the WFH Residency and by Unlimited, with funding from Arts Council England.

Related to this exhibition